3o Εργαστήριο Τυπολογίας Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η πιο συχνά εκτελούμενη επέμβαση γενικής χειρουργικής, παγκόσμια και σχετίζεται με μια από τις πιο καταστροφικές επιπλοκές, την κάκωση του χοληδόχου πόρου. Έχει διαπιστωθεί ότι το 97% αυτών των κακώσεων οφείλεται σε ανεπαρκείς μη τεχνικές δεξιότητες του χειρουργού, οι οποίες αφορούν στον τρόπο της αντίληψης και εγκεφαλικής επεξεργασίας της λαπαροσκοπικής εικόνας, στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης κατά τη διάρκεια της επέμβασης και σε συγκεκριμένα και διακριτά δομικά στοιχεία γνώσης. Με άλλα λόγια, (α) στην αδυναμία να αποφευχθεί το φαινόμενο της οπτικής παραπλάνησης που ελλοχεύει σε κάθε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή με αποτέλεσμα την λανθασμένη ταυτοποίηση των στοιχείων και τον χωροταξικό αποπροσανατολισμό και κατά συνέπεια την κάκωση ζωτικών δομών (β) στην μη συμμόρφωση σε πρωταρχικούς κανόνες που προσδιορίζουν πότε δεν πρέπει να επιχειρείται η ολική αφαίρεση του οργάνου και (γ) στην μη κατανόηση της σημασίας της παράτυπης ανατομίας.
Μέχρι σήμερα η εκπαιδευτική προσπάθεια για να αντιρροπιστούν αυτά τα ελλείμματα μη χειρουργικής δεξιότητας συνοψίζεται στον όρο «καλλιέργεια της ασφαλούς χολοκυστεκτομής, (Culture of safety in Cholecystectomy, COSIC). Η ομάδα μας μέσα από το 3ο εργαστήριο ΕΤΑΛΧΟ μεταμορφώνει αυτή την πλατφόρμα παιδείας ασφαλούς συμπεριφοράς στην χολοκυστεκτομή σε ένα γνωσιακό σύστημα τυπολογίας ασφαλούς εκτέλεσης λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής απομονώνοντας εκείνες τις παραμέτρους που είναι κρίσιμες για την αποφυγή της κάκωσης και που ως εκ τούτου πρέπει να ενταχθούν με τυποποιημένο τρόπο στη χειρουργική καθημερινότητα από όλη την χειρουργική ομάδα. Η ενσωμάτωση των παραμέτρων ασφαλούς χολοκυστεκτομής στην καθημερινότητα του κάθε γενικού χειρουργού είναι ο στόχος του εργαστηρίου μας. Αυτές οι μη τεχνικές δεξιότητες που εξαλείφουν τον κίνδυνο της κάκωσης δεν σχετίζονται με εξεζητημένη τεχνολογία στο χειρουργείο ούτε αποκλειστικά με την δεξιοτεχνική ικανότητα και εμπειρία, αλλά με εκείνη την πρωταρχική γνωσιακή βάση που πρέπει να τις πλαισιώνει και τη θεμέλιο αρχή που πρέπει να τις στηρίζει, αποτελούμενες από συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα εξουδετέρωσης της κάκωσης του χοληδόχου πόρου. Αυτοί κανόνες υπάρχουν και διαμορφώνουν μια στρατηγική ασφαλούς συμπεριφοράς και διαχείρισης κινδύνου της κάκωσης.
Ο ρόλος του εργαστηρίου μας είναι να αναδείξουμε την υποχρεωτικότητας τους. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποσαφήνιση της ανατομίας στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή που θεωρούμε ότι κατορθώσαμε μέσα από αντίστοιχες δημοσιεύσεις μας. Το άλλο, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφαλούς χολοκυστεκτομής και συνάμα την αχίλλειο πτέρνα κάθε αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος και αφορά στην κρίσιμη οπτική ασφάλειας (ΚΟΑ). Τριάντα χρόνια μετά από την δημοσίευση ορόσημο που την περιγράφει με σαφήνεια και εξηγεί ορθολογικά το σκεπτικό της, η ΚΟΑ συνεχίζει να μην εφαρμόζεται στο βαθμό και με τον τρόπο που θα περιμέναμε.
Με άλλα λόγια η ΚΟΑ ακόμα και σήμερα όχι μόνο δεν εφαρμόζεται ευρέως, αλλά δυστυχώς και σε ένα σημαντικό ποσοστό εκείνων των περιπτώσεων που αναφέρεται ότι η ΚΟΑ επιτεύχθηκε η πραγματικότητα είναι απογοητευτικά διαφορετική. Αυτός είναι ο λόγος που στο 3ο εργαστήριο μας αποδομούμε αναλυτικά την ΚΟΑ σε όλα τα στοιχεία και κριτήρια που την συνθέτουν για να γίνει απολύτως κατανοητή και εύκολη η μετάπραξη της. Μια άλλη καθοριστική παράμετρος ασφαλούς χολοκυστεκτομής που στοχεύουμε να αποκρυσταλλώσουμε και να συζητήσουμε είναι τι ακριβώς καθορίζει και ποια ακριβώς είναι εκείνη η στιγμή διεγχειρητικά που πρέπει να αποφασίσουμε ότι η οποιαδήποτε απόπειρα για την ανατομική παρασκευή των στοιχείων πρέπει να σταματήσει γιατί σχετίζεται με μεγάλο κίνδυνο κάκωσης, στιγμή που ορίζεται ως σημείο καμπής ή στιγμή παύσης της επέμβασης.
Οι τρεις αυτοί πυλώνες και τα αξιώματα της τυπολογίας της ασφαλούς χολοκυστεκτομής σε αυτό το 3ο εργαστήριο ΕΤΑΛΧΟ θα αποδοθούν από έμπειρους και αφοσιωμένους στο αντικείμενο ομιλητές και παραστατικοποιούνται με βίντεο «καθημερινής χολοκυστεκτομής». Συγχρόνως, εκτός από τον καθηγητή Δημήτρη Στεφανίδη από την Indianapolis που είναι μαζί μας σε κάθε εργαστήριο, θα έχουμε σε ζωντανή σύνδεση κοντά μας τον καθηγητή Brunt από την Washington, τον πρωτεργάτη της εκπαιδευτικής ομάδας από τις ΗΠΑ.
Ο κύριος στόχος μας είναι να γίνει κατανοητό ότι η τυπολογία ασφαλούς χολοκυστεκτομής είναι η ασφαλιστική δικλείδα για την πρόληψη και την εξάλειψη των χολαγγειο-αγγειακών κακώσεων που αποτελούν ίσως την επιτομή του ορισμού της πιο τραγικής επιπλοκής στη γενική χειρουργική.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο από κοινού μέσα από τη δική σας ζωντανή συμμετοχή που θα ευοδώσει μια διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία την οποία ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσουμε μαζί και φέτος στα Τρίκαλα στις 22 και 23 Μαρτίου 2025, στο Κτήριο Παπαστεριάδη.
Ομάδα εργασίας ΕΤΑΛΧΟH δυνατότητα εγγραφής θα ανακοινωθεί σύντομα.
Χορηγοί Συνεδρίου